пї
Direct contact
Industrieweg 9
7951 CX Staphorst
t. (+31) 522 - 46 21 74
m. (+31) 6 - 55 34 56 27

Bosexploitatie

Algemeen

Onder bosexploitatie wordt met name het proces verstaan van het vellen en onttakken van de bomen, het oogsten van de opbrengst van een bosperceel.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door speciaal voor hun taak toegeruste machines.

Oogstmachines

Een gespecialiseerde oogstmachine (harvester) is de centrale machine in de machinale bosexploitatie. Met een harvester is het mogelijk om een boom volledig machinaal te vellen en in sortimenten te korten.

Wij maken gebruik van twee oogstmachines. De machines hebben een kleine draaicirkel waardoor ze ook in dichte bossen makkelijke kunnen manoeuvreren. De machines zijn zo ontworpen dat ze een goede gewichtsverdeling hebben zodat het zo weinig mogelijk schade aan het terrein wordt toegebracht.
Onze oogstmachines zijn daardoor in alles soorten bosomgevingen inzetbaar.

Uitrijmachines

Uitrijmachines of uitrijders worden ingezet nadat de bomen zijn geveld, in assortimenten gezaagd, en uit de bospercelen worden gevoerd naar de dichtstbijzijnde verharde bosweg
Hier worden de bomen op stapels gezet klaar voor transport.
Wij maken gebruik van onze eigen uitrijders.

Manueel

Exploitatie kan op diverse manieren gebeuren maar is met name gericht op een perfecte balans te bereiken tussen efficiency en schadebeperking aan  overblijvende bomen en de bodem.
Er zijn altijd situaties denkbaar waardoor vanwege de bodemgesteldheid of bereikbaarheid van het perceel wordt overgegaan tot manuele kap.
Dit geldt ook voor moeilijk bereikbare bomen zoals bijvoorbeeld randbomen aan de buitenkanten van het perceel.
Dit komt dan neer op het gebruik van de kettingzaag.

Offertes

Offertes en de planning van onze beschikbaarheid kunt u aanvragen via ons webformulier.